Notulen Algemene Ledenvergadering Microbenclub 27 november 2016

Aanwezig: HSm, BO, WR, JvD, FB, GS (v.a 17:00), VC, JvO, PW, JL en asp. Lid BR Afwezig: KK, RK, RB, AS, HSt, BB Notulen :PW

Vooraf aan hierna volgende notulen verontschuldigt notulist van dienst zich voor de kwaliteit. De vergadering voltrok zich namelijk onder zeldzaam chaotische omstandigheden. De vergadering vond plaats op meerdere locaties, verschillende leden kwamen niet of te laat, sommige belde daarover halverwege in met smoezen van wisselende aard en niveau, het bestuur trad vrijwel aan het begin van de vergadering af, commissies hieven zich op, bleven in ernstig in gebreken, of waren in het geheel afwezig. De mate van alcoholische consumpties was daarentegen als vanouds aanzienlijk. Het gevolg van deze "Poolse landdag" was dat ook de fysieke notulen hieronder ernstig leden. Notulist van dienst trof de papieren met notulen bij thuiskomst aan als onleesbare vodden doordrenkt met bier en andere ondefinieerbare vloeistoffen. Hij heeft er maar het beste van gemaakt.

1. Opening door interim voorzitter.

De vergadering werd zoals gebruikelijk geopend met wijze woorden van Antoni uit de mond van (interim) voorzitter HS. Het zogenaamde hete-thee-en-twee-pond-rode-wijn-fragment. Doorgaans is dit een vreugdevolle inwijding tot een vruchtbare vergadering, maar deze sfeer was ernstig verstoord door de op-stel-en-sprong gewijzigde vergaderlocatie. Deze had namelijk moeten plaats vinden in het Bierrestaurant "Hoppy Day's" te Amsterdam. Er was door leden WR en KK met ene "Lorenzo", eigenaar van deze A-locatie, een gunstige deal gesloten, echter de zaak was gesloten. Later bleek ook dat het personeel dat veel later de zaak toch nog zou openen niets van deze deal wist. Even dreigde dat de vergadering al staande op de Koggestraat te Amsterdam plaats zou vinden, maar gelukkig kon een provisorisch onderkomen gevonden worden in de Sonestakoepel aan de overzijde van de straat.

2. Presentielijst/speldcontrole

Na de wijze woorden van Antoni werden de neuzen geteld. Dat aantal was tamelijk bescheiden (10/16). Bij de speldcontrole bleek dat lid JvD zijn verdwenen speld weer terug te hebben. Uiterst merkwaardig daarentegen was dat de beeltenis van AvL hiervan verdwenen was en nog pijnlijker dat lid JvD juist met onverholen trots zijn terug vondst demonstreerde aan de hand van een handig speldenknopje waarmee de speld veilig en zonder kans op verlies gedragen kan worden. Ook lid JL had zijn speld weer terug, maar bij hem wel met beeltenis van AvL.

3. Bestuurscrisis

Het bestuur appelleert aan het statuut van de vereniging, met name aan artikel 3.2. ("Het doel van de vereniging zal uiteindelijk op 26 november 2005 in de statuten worden opgenomen".) en stelt dat zij hierin ernstig gefaald hebben. Een reden tot aftreden en het uitschrijven van een verkiezing van nieuwe bestuursleden.

4. Verkiezing nieuwe bestuursleden

Het in inmiddels afgetreden bestuur (HS, WR en BO) stelt lid JvD voor als kandidaat penningmeester. De vergadering ontbrandt in een kakafonie van sputterende leden, met genoemde nadelige uitwerking op de notulen. Er wordt door anoniem lid geroepen dat de werkelijke reden van de bestuurlijke crisis juist te maken heeft met het financieel gekonkelfoes bij een vorig evenement, vandaar ook een kandidaat penningmeester; een katvanger voor bestuurlijk onvermogen. De vergadering relt naar een ad hoc stemming die unaniem wordt aangenomen: het bestuur blijft nog minstens 5 jaar aan en na 3 jaar volgt een evaluatie.

5. Raad van toezicht (rekruteren uit Microba's)

Het vergaderpunt brengt de stemming tot kookpunt. Het bestuur wordt van paniekvoetbal beticht. Als er dan toch iemand plaats zou moeten nemen in de RvT dan ligt lid KK het meest voor de hand. Zeg je "kas" dan zeg je "Krab". Er wordt niets besloten.

6. Mededelingen

• Engelse uitgave biografie Antoni van Leeuwenhoek

• Verwijderen refrein Microbenlied

• Kandidatuur Emmo Meijer

De Engelse uitgave (februari 2016) van de biografie bevat geen druipende penis en kost toch nog ca. 100 €. Er zijn er inmiddels 2000 van verkocht! De Nederlandse rechten van de uitgave zijn weer teruggekeerd naar de Stichting Microcanon. Door lovenswaardige inspanning van Claud Biemans is hiervan een verbeterde versie gemaakt. De eerste uitgave hiervan is inmiddels uitverkocht. "Op naar een vierde druk". Voorstel om lied in te korten zal op volgende vergadering worden beslecht. Eerst zal worden geëvalueerd of een versie waarbij eenmaal het refrein wordt gezongen en daarna alle coupletten bevalt. De eerst volgende gelegenheid: juni 2017 (reden door biervlek geblurred). Bestuur stelt Emmo Meijer voor als toekomstig lid. Kandidaat heeft volgens bestuur goede achtergrond (VU, DSM). Is huidig CEO van In-Holland hogescholen en heeft Pieter te Steege gered van ondergang, heeft een sterke vieze bier bier-act en is John Denver fan. Kortom eigenschappen waar de aanwezige AC met samengeknepen billen kennis van neemt, maar bedachtzaam voorlopig over zwijgt tot agendapunt 10 aanbreekt.

7. Ingekomen stukken

• emails

Email met reden van afwezigheid lid AS. Hierin vermeld hij zich in Bonair te bevinden met een slagaderlijke bloeding die het gevolg is van een handeling met schaar, nadat hij even daarvoor een ernstige aanrijding in zijn SUV had ondergaan met een tijdelijk geheugenverlies tot gevolg. Sommige menen hier een aflevering van Penoza in te herkennen. Ander emails gingen over een schilderij van AvL en de geplande vergaderlocatie maar hebben de notulen niet leesbaar gehaald.

8. Notulen van de jaarvergadering 2015

Met 1 aanpassing voor akkoord gepasseerd. Dank aan notulist.

9. Actielijst

Verbetering van display AvL in Grote kerk in Delft: De gehele kerk wordt gerenoveerd, waaronder ook de display. Leden BO en JD bewaken de voortgang en grijpen indien nodig in. Andere actiepunten worden daadkrachtige en zonder uitzondering doorgeschoven naar de volgende vergadering.

10. Verslag ballotagecommissie

• Herhaalde kandidatuur Bert Roosendaal

De ballotagecommissie nomineert kandidaat BR en ontbindt zich zelf daarna. zie bijlage 1

11. Evenementcommissie

De EC stelt zijn voortbestaan ter discussie wegens zijn mager functioneren afgelopen jaar. Een rapportage op persoonlijke titel van EC lid FB is bijgevoegd als bijlage 2.

12. Verslag kascommissie

Hebben een leuk gesprek gehad met vrouw van de PM (??). Verder wordt een bedrag van 170 € genoemd. De vergadering gaat daarna in verwarring over naar het volgende agendapunt.

13. Nieuw boeken:

• Mondiale Microcanon

• Microben en Kunst met Peter

• Fietsen en wandelen met Willem Alle drie on hold

14. De website

De website is aangepast, nog gelickter en overgeheveld naar een nieuwe url: http://www.falw.vu/~reijnd/Microbenclub/microbenclub.html. Hulde hiervoor aan lid WR.

15. Verkiezing van de Microob van het jaar

• Motivatie bestuur De microob van het jaar 2016 is de unaniem gekozen microob BO. Hij dankt deze uitverkiezing aan zijn heroïsche strijd met pathogene microörganismen die hem maar liefst een halve meter darm hebben gekost, daartussen door bekleedde hij nog even het drukke ambt van president van FEMS.

16. Feestelijk huldiging van de Microob van het jaar

(Waarschijnlijk het moment waarop het meeste bier de notulen in zijn gelopen)

17. Dankwoord van de Microob van het jaar

Er volgt een levendig en grafisch verslag van gehuldigde over zijn darmperikelen met details van "het uit de blaas blazen", diverticulitis met 40,5 oC koorts en reanimatieverzoeken. Kortom de stemming kwam er goed in.

18. WVNTTK

bier

19. Afsluiting van de vergadering

Dank

P.S., een toevoeging aan deze vergadering, n.l. een wonderbaarlijk observatie van microob WR kort na de vergadering.

In zijn eigen woorden: Er was enige twijfel in ons gezelschap of we een volgende keer weer op deze locatie zouden neerstrijken. De belangrijkste reden om dit te heroverwegen is een wel haast religieuze ervaring die op ons als een nieuw Mirakel van Amsterdam overkwam. En eigenlijk zelfs in tweevoud. Het eerste wonder was het verdwijnen van de afbeelding van Antoni van Leeuwenhoek op de speld van Microob Joop, juist toen hij aan ons allen demonstreerde hoe je de speld eenvoudig kon verbeteren door aan de spitse zijde een knop aan te brengen. Van de regen in de drup zogezegd, of beter nog: van de regen in de hoosbui. Het tweede wonder geschiedde toen de meesten van ons al lang en breed naar huis waren. Bij vertrek keek ik, ervaren als trouwe NS-reiziger, nog even om me heen om te zien of we alle eigendommen wel hadden meegenomen, toen ik op de stoel van Microob Oudega een heuse speld met afbeelding van van Leeuwenhoek aantrof als ware het de hostie in het vuur van het Mirakel van Amsterdam. Al is het buiten de vergadering om gebeurd, deze gebeurtenissen zijn van zo'n grote mystieke geheimzinnigheid omgeven, dat ik Microob Willemsen wil vragen ze alsnog in de notulen op te nemen, opdat ze door ons allen nooit zullen worden vergeten.

Bijlage 1.

Verslag Ballotagecommissie Aanvankelijk beschouwde de BC 2016 als een zeer succesvol jaar. Alle gestelde targets zouden ruim op tijd gehaald worden. Zij bleven ook ruim binnen het budget. Deze geanticipeerde onderuitputting is gelijk ook weer in nieuwe R&D van de BC gestopt en zal volgens de laatste prognose nog voor medio 2017 zijn “return over investment” bereiken. Dit alles is natuurlijk niet zo vreemd gezien de enorme ervaring die de BC in al die jaren heeft opgebouwd. Al vanaf het begin van de MC, de zogenaamde statutaire jaren, werkte de BC al aan zijn professionalisering en laveerde het vaak handig langs de meest onmogelijke statuten, die het gevolg waren van de uit-de-hand-gelopen grap die de MC toen nog was of leek. Toch lukt het de BC om jarenlang ongewenste sujetten, non-valeurs en gelukzoekers buiten de club te houden. Ook de periode er na, de zogenaamde jaren van expansie, waarin de eminente leden RB, VC en AS werden gehead-hunt, stuwde de BC op tot grote hoogte. En als laatste periode, ook wel de feministische golf met opkomst van de microba’s, vormde de BC een rots in de branding tegen het opkomende populistisch gedachtegoed. Een van de targets voor 2016 betrof een revanche op de ongelukkig gelopen introductie van aspirant lid Roosendaal voor de jaarvergadering van 2015. Deze moest ter elfder ure afzeggen vanwege een persoonlijk ongerief van gastro-intestinale aard. Dit konden wij de kandidaat niet aanrekenen en gaven hem daarom nog een kans voor de volgende jaarvergadering. De ballotage was immers reeds gedaan en de kandidaat heeft zich het afgelopen jaar alleen nog maar beter geprofileerd. Hij heeft een gedenkwaardige bijeenkomst georganiseerd met leden van de MC met veel scherpzinnigheid en puntigheden. Voor de goede orde citeren wij nog even een paar opmerkelijke passages uit het lijvige ballotagerapport.

....De kandidaat is van onbesproken gedrag met aantoonbare achting voor het kleine. Hij zou puttend uit zijn roemruchte verleden, zijnde de gouden jaren van de microbiologie aan de VU - voor de kenners ook wel de H2- en P2-jaren - veel luister bij kunnen zetten aan het nostalgische discourse, dat een steeds prominentere plaats heeft gekregen in ons gezelschap. ....de kandidaat geeft blijk van grote organisatorische eigenschappen. Zo is hij kenner van goede locaties ter vertier, ter vergadering of voor welke doeleinde dan ook en voor alle vormen van logistieke problemen beschikt hij over ongekende middelen. Ook op financieel gebied lijkt kandidaat, in ieder geval verbaal, zijn mannetje te staan. Niet uitgesloten is, dat kandidaat op termijn de kascie zou kunnen versterken. De monetaire acrobatiek van onze penningmeester geeft hier enige aanleiding toe....

Kortom, er leek geen vuiltje aan de lucht en de BC verheugde zich al om op deze jaarvergadering zijn blijde boodschap te kunnen verkondigen, d.w.z. een vreugdevolle toetreding van een nieuw lid en de rooskleurige vooruitzichten voor de toekomst, maar het is helaas anders gelopen. De BC struikelde net voor het einde van dit jaar. Misschien is het de ouderdom van beide jeugdleden, zeker bij optelling, maar, verwoordt als cluster van spreekwoorden, “Is de kruik die zo lang te water gaat tot zij barst in het verkeerde keelgat geschoten en dat heeft zijn tol geëist.” Die kruik is de BC die nu knapt vanwege de stelselmatige doorkruising van het door hen ontwikkelde ragfijne ballotageproces. Wederom wordt daar uit het niets een kandidaat-lid voor de MC geparachuteerd en staat deze nu pontificaal als agendapunt op de jaarvergadering. Een betere vergelijking met een olifant in een porseleinkast is niet te geven. De BC heeft daarom unaniem besloten zijn functie ter beschikking te stellen en verklaart zich hierbij demissionair. Het zal nog wel, zo lang er geen opvolging geregeld is, simpele taken afhandelen, maar daarbij geen controversiële onderwerpen meer aangaan, laat staan ballotages. Met gemengde gevoelens, voorzitter van de ballotagecommissie. ex-lid BC Willemsen. Om dit besluit het statutaire en juridische gewicht mee te geven die het behoort te krijgen zal collega en ex-BC secretaris Luirink de officiële acte van abdicatie uitspreken.