2005

Tweede jaarvergadering "de microbenclub" 2 december 2005 in het etablissement "du Lac" te Amsterdam

Aanwezig: Fred Boogert, Willem Reijnders, Ronald Koes, Joop van Doorn, Peter Willemsen, Gerrit Schoenmaker, Henk Smit, John van der Oost en Joen Luirink Afwezig: Bauke Oudega ("ik kom misschien niet"), Ben Bulthuis (onvindbaar), Hein Stam (raadselachtig)

Opening.

Voorzitter WR opent de vergadering (punt 1 van de 20). Punt 2, het invullen der presentielijst wordt zonder morren afgewerkt. Punt 3. De notulen van de oprichtingsvergadering, worden onder dankzegging aan de notulist goedgekeurd. WR had nog een puntje t.a.v. een opmerking van lid BB ("dat riekt naar onderonsjes"), maar geacht lid BB is vooralsnog onvind- en onbenaderbaar.

Mededelingen (punt 4).

Er is een Microbentuin in oprichting waar onze club nauw bij betrokken is. Volgens JvD is de aanpak grootschalig (Een rilling ging door de vergadering bij het aanhoren van dit woord). Lid JvD en HS zitten in de Denktank en hebben al twee denkprodukten afgescheiden: 1) de voltallige MC krijgt een eigen kooi ter bezichtiging door derden 2) AvL krijgt de prominentste plaats. Een en ander moet nog worden uitgewerkt. Er is ook een Website in de maak. Als voorbeelden worden genoemd de Duitse Mikrobiologische Garten (http://www.icbm.de/pmbio/mikrobiologischer-garten/de/de103.htm) en de Amerikaanse MicrobZoo (http://commtechlab.msu.edu/sites/dlc-me/zoo/index.html)

Ingekomen stukken (pint 5).

Stukken van de Doelstellingen Commissie (zie punt 9) Feestelijk installatie van de heren Luirink en Schoenmaker (punt 6). Beide Heren zijn aanwezig zo constateert de Secretaris scherpzinnig. Veel emoties aanwezig. GS: " het is voor mij nog steeds een raadsel waar ik deze eer aan te danken heb". De secretaris neemt met de aanwezige leden als getuige de vier belangrijkste lidmaatschapsvoorwaarden volgens de statuten door waar de twee nieuwe leden aan moeten voldoen. De Goesting voor kleine Diertgens. GS , als ex-veehouder, pareert deze eis met de opmerking: " wat is klein? De secretaris is met stomheid geslagen. En op de eis ruimdenkendheid zegt GS: "dat zit wel goed". De derde eis blijkt een toetsingsprobleem te geven en er wordt verwezen naar punt 10, al brengt lid JL in: "het klikte meteen!" De rijpere leeftijd is nog even een obstakel voor lid JL met slechts 45 lentes, maar uiteindelijk wordt het heilige moment toch aangevangen. GS zijn eerste woorden als nieuwe lid: "dit is zo'n waardevol moment die ik zal schrijven in mijn annalen. Buitengewoon!" Nieuw lid JL zegt: "er lang naar uitgezien". En meteen daarna: "En nu de ballotagecommissie!"

De Statuten (punt 7).

Geheel overbodig wordt er kostbare vergadertijd vermorst door met veel omhaal van woorden naar punt 9 (Doelstellingencommissie) i.v.m artikel 3 en punt 13 (Clublied) i.v.m. artikel 5 lid 2 te verwijzen.

Actielijst (punt 8).

Wel een lijst, maar geen acties.

Doelstelling (punt 9).

Wordt door de DoelstellingsCommissie. (Microob Joop en Microob Ben) behandeld door Microob Joop, Microob Ben is onvindbaar. De commissie heeft in haar wijsheid besloten dat de doelstelling eigenlijk bestaat uit twee zaken. De Stelling (1). Dit is een besloten club (VU) waar stellige uitspraken gedaan worden met Het Doel (2) voor ogen, hierbij refererend aan het Voetbalspel. Deze geniale analyse en definitie wordt unaniem aanvaard. GS amendeert een aanvulling "dat Microben samenklonteren voor het smeden van extra banden, maar het wordt nooit klef". Tevreden wordt hiermee het hoofdstuk Doelstelling afgesloten.

Punt 10. Het verslag van de ballotagecommissie

(Microob Joen en Microob Peter) "Geachte leden, De ballotagecie, heeft zijn taak zeer serieus opgevat. Wij zijn niet over een nacht ijs gegaan om ons van die enorme verantwoordelijke taak te kwijten. De gemaakte kosten bij deze vergaderingen meestentijds in onze avonduren en het in etablissement "de scheve schaats" waar wij het genoemde ijs opzochten worden nog gedeclareerd. Wij stelden ons namelijk ten doel om door middel van het instrument der ballotage een zuivere vereniging te bewerkstelligen waar voor geldt dat alle geformuleerde doelstellingen, reglementen, statuten, voorwaarden, regels etc. consequent en zonder interne tegenstrijdigheden als een prachtig bouwwerk van bestuurlijke doelmatigheid met een lofwaardige missie zou prijken. Eigenlijk zou dit vanzelfsprekend moeten zijn met zulks een wetenschappelijk portee als onze vereniging en zeker in het licht van onze grote inspirator Antonie van Leeuwenhoek, die zijn zaakjes tot op microscopisch niveau op orde had. Welnu, hoe vangt men zo'n gesteld doel aan? Waar begin je? De eerste vraag die wij ons stelden was: Wat is de vereniging? Antwoord: Dat zijn wij! De tweede vraag: "Waarom de vereniging?" viel buiten onze competentie en behoort tot de hooggeachte doelstellingscie, maar met de derde vraag "Waarom wij?" betraden wij het territorium van ons mandaat. En hier kwamen we meteen met een groot aantal problemen waarmee we middels deze vergadering jullie over willen informeren. Wij hadden als houvast, als enig houvast, de statuten die zo weldoordacht en na jarenlange voorbereiding zijn geformuleerd en opgesteld door ons wijze bestuur. We lopen artikel 4, Het Lidmaatschap, want hier gaat om, systematisch door:

Leden zijn die natuurlijke personen, die door het bestuur als lid zijn toegelaten. Alleen diegenen die aan de volgende voorwaarden voldoen kunnen lid worden van de vereniging:

Dit is een duidelijke exclusiviteitvoorwaarde of wel aan slechts een voorwaarde voldoen is niet genoeg. De cie. kon zich overigens uitstekend vinden in het besluit dat niet-natuurlijke personen niet welkom zijn.

De eerste voorwaarde: Goesting voor kleine diertgens, vertaald met voor kortere of langere tijd wetenschappelijk onderzoek verricht aan de afdeling Microbiologie van de VU. Dit stelde ons meteen voor een fiks probleem. Dat eerste gedeelte over Goesting met kleine diertgens leek voor ieder lid van toepassing, zelfs de postume status van een onzer leden, al zal een lid nog duchtig aan de tand gevoeld worden over het feit dat deze meer goesting heeft voor kleine plantgens dan diertgens.

De nadere toespitsing leidt echter tot problemen. Wat verstaan wij onder Wetenschappelijk? Zonder namen te noemen weten we zeker dat zelfs met de breedste definitie sommige leden niet door de ballotage zouden komen. De tijdsaanduiding lijkt ons tamelijk overbodig, of het moet gepreciseerd worden. De cie. stelt voor minimaal 3 maanden maar wil niet op de stoel gaan zitten van het bestuur die daar met zijn rijpheid veel meer kijk op heeft. Het leidde in ieder geval niet tot ballotageproblemen. De beschreven werklocatie daarentegen heeft de cie. vele uren in "de scheve schaats" gekost. De genoemde afdeling Microbiologie heeft n.l. als zodanig nooit bestaan. Er waren wel de afdelingen Microbiële Fysiologie en Moleculaire Microbiologie. Na vele Bokbieren, en/of Jägerthee's, waarvan we de bonnetjes nog bezitten hebben we een knoop doorgehakt en besloten beide afdelingen als O.K. te honoreren. Edoch, zelfs de verbondenheid aan een dezer afdelingen is helaas ook niet voor ieder lid van toepassing. Alvast voor de goede orde. Omwille van de goede sfeer van deze avond heeft de ballotagecie in zijn wijsheid besloten geen namen te noemen. De na-ballotage (het proces) en evt. déballotage (het vonnis) zal eenieder zeer binnenkort thuis in een discrete envelop ontvangen.

Gaan we verder met punt 2. De eis van ruimdenkendheid. Deze is ook lastig omdat bij sommige leden, bijv. leden belast met financiële zaken nog weinig te merken is geweest, van ruimdenkendheid maar het bestuur heeft in haar wijsheid op basis van haar mensenkennis vast een voorschot genomen op zaken die wellicht binnenkort pas zullen blijken. De ballotagecie heeft vooralsnog aan dit punt nog niet zwaar getild, maar het kan bij een volgende gelegenheid een breekpunt vormen. Een waar wespennest wordt gevormd door punt 3: "goed of in ieder geval niet slecht bekend staan bij alle overige leden". Of wel een eis van unanimiteit. Voorzichtige sonderingen aan onze kant zijn alreeds gestuit op wapenfeiten van diverse leden die deze gewenste status zeer op de proef stellen. Nogmaals zie uw envelop tegemoet. Komt men tot dusverre door de eerste drie ballotagevoorwaarden dan is daar tenslotte de laatste hindernis van punt vier: een rijpere leeftijd en een zekere wijsheid. Dit zijn twee zeer vloeibare begrippen. Wat voor de een rijp is is voor de ander groen. Ten aanzien van het bestuur is er blijkbaar sprake van een bepaalde categorie rijpheid. Wij van de ballotage cie. spreken in dit verband liever over overrijp. En wat is wijsheid? Bestaat er naast de Koran de Sharia, zo kent ook onze vereniging reglementen en voorwaarden uit jurisprudentie, n.l. de vergaderingen. De voorwaarde, te hebben gevoetbald tussen de middag tijdens de werkzame periode aan de VU, is misschien wel de meest bindende; de trotse foto van het ledenbestand op de website is hier het bewijs van. De ballotagecie stelt dan ook voor deze voorwaarde in versie 2.0 van de statuten op te nemen. Verder constateert de cie. dat deze nog officieuze eis de toetreding van vrouwelijke leden ernstig beperkt. Wellicht dat er voor vrouwen een uitzonderingsregel gemaakt kan worden, die, aldus adviseert deze cie., gecompenseerd dien te worden door een andere extra "vrouwen-eis" om hiermee iedere schijn van gender-discriminatie uit onze vereniging te bannen. Deze extra eis staat vanzelf nog open voor discussie, maar kan wellicht ook als ad-hoc agendapunt ingebracht worden. De cie. weet n.l. inmiddels uit eigen ervaring dat een bespreking van dit onderwerp kan bijdragen aan de goede sfeer van de avond.

Tot zoverre de naballotage. Vergist u zich niet door zich opgelucht gevrijwaard te weten, omdat u zich niet voelt aangesproken over genoemde feilen van uw lidmaatschapsvoorwaarden. De cie. voorziet eerlijk gezegd een ware slachting onder de leden. Vandaar ook het volgende thema: de aspirant-leden. Hiermee kunnen we gelukkig het ledenbestand weer enigszins op peil brengen. De cie. heeft een lijst gemaakt van alle mogelijke aspirant-leden die in principe voldoen aan de statutaire voorwaarden voor zover toetsbaar. Met dit laatste wordt bijv. bedoeld zijn of haar onberispelijke reputatie voor álle bestaande leden. Voor een aantal aspirant-aspirant-leden is aangegeven welke geruchten over hem of haar de ronde doen en wat de cie. zelf met haar intelligentieafdeling boven tafel heeft weten te krijgen. Het bestuur aan wie deze uitgewerkte lijst zal worden overhandigd wordt veel wijsheid toegewenst om hier verder over te beslissen. Ook is er op deze lijst een onderscheid gemaakt tussen wel of geen voetbalvoorwaarde. Nu deze vereniging inmiddels zo'n hoog niveau heeft bereikt wordt het steeds pijnlijker om en publiek op de aspirantenlijst te staan; en zeker daar weer van te verdwijnen zonder het verlangde speldje. Daarom stelt de cie. voor om de lijst te anonimiseren. Wij stellen voor een voorbeeld te nemen aan de discretie die betracht wordt bij de werving voor de Vrijmetselarij. En met de overhandiging van deze lijst besluit deze cie., onder dankzegging over het geschonken vertrouwen, het woord terug aan de voorzitter." Het bestuur wipt ongemakkelijk op zijn zetels en mompelt dat het verslag goed bestudeert zal gaan worden.

Punt 11.

Het verslag van de evenementencommissie (Microob Klaas, Microob Fred en Microob Ronald). Na het vorige ronkende en langdurige betoog is dit verslag een weldaad van beknoptheid (in dichtvorm): "Het EVENEMENT 2005" De Microben bezochten een Brouwerij Voor het brouwen en proeven van Bier De Molen staat helaas niet aan 't IJ Maar Natte en Zatte gingen er in met Plezier Buiten stonden Koetsen op een rij Aanleiding tot Oubollig vertier Microben herkenden daar verrast en blij Een academisch geschoolde Aapjeskoetsier." Verder wordt de lijst met gedronken bieren getoond. Deze zal op de Microbenclub Website te bewonder zijn.

Punt 12.

De kascommissie (Microob Gerrit en Microob Hein) GS: "Ik had nog geen bevoegdheid voor mijn inzwering, nu zie ik in dat ik misschien wel lid BO (evt. met zwaailicht aan) achter na moet om de kas te redden" WR: " Hoeveel zat er in de kas?" GS: "Veel!" BO wordt subiet gebeld, maar er neemt niemand op (verdacht!)

Punt 13.

Verslag van de schrijver van het Microbenlied (Dr. John de Microob) Het lied is bijna af. Een aantal coupletten worden voorgezongen, men is enthousiast. De melodie is van "Het zijn de kleine dingen die het doen, die het doen" van Saskia en Serge. De tekst verhaalt van grote Microben als Koch, Pasteur en Stouthamer en evenzo inspirerende infectieziekten als Pest, Cholera Tyfus enzovoorts. Nog even (kijk op de Website!) en we kunnen dit lied uit volle borst meezingen. Een eerste gelegenheid laat zich al aandienen: 11 mei 2006, tijdens, of beter na, de inaugurele rede van JvO.

Punt 14.

Programma 2005/2006. Er zijn al verschillende goede ideeën, waaronder een Dartavond (JvD) en een bezoek aan de Belgische zustervereniging "de Microbenclub".

Punt 15

De Website (http://www.bio.vu.nl/vakgroepen/microb/reijnders/Microbenclub/microbenclub.html) WR geeft een verslag van het aantal malen dat deze site is bezocht. Zeer opmerkelijk is het bezoek van iemand uit Chili, en uit Nieuw-Zeeland. Ook neemt de frequentie van bezoek duidelijk toe naarmate de jaarvergadering nadert. Als actiepunt wordt opgenomen dat alle leden de link: "Ik weet nog goed dat.." aan gaan vullen met eigen verhalen en foto's.

Punt 16.

De declamatie van de tweeregelige microbengedichten. De Microbenclub herbergt een "mer à boire" aan van poëtisch talent. Dit is een greep uit hun gedichten, de rest zal op de Website worden gepubliceerd: