Notulen          Digitale Jaarvergadering 7 mei, 2020


Datum            Donderdag 7 mei 2020

Aanvang         20:30 uur

Locatie           Microsoft Teams Meeting

                       
Aanwezig:      JvD, BO, JL, FB, JT, TS, HS, WR en PW

 

 

Agenda

  1. Inloggen door de gehele Microbenclub 
    Via MS Teams en dankzij de link van JvD meldden zich een verrassend groot aantal MC-leden. Hun tronies vulden langzaam het beeldscherm en dat viel dan toch weer tegen. Wat een aftakeling. De tands des tijds en die van SARS-Cov-2 hadden hun sporen nagelaten. Men was toe aan een opbeurend woord..


"Ik heb gesont sijnde een groote jeuking aen mijn lichaem, dog meest int voorjaer, en dit komt mij nergens ander(!) van daen beeld ik mij seekerlijk in, als om dat mijn lichaem buijten gemeen, beset is met hairen."

Aldus een citaat van AvL uit Alle de Brieven No. 66 [34], November 4th 1681 gericht aan Robert Hooke en majestueus voorgedragen door HS.

  1. Opening door interim bestuur (Microben Willem, Henk)- check op speld/T-shirt

    Spelden kwamen soms in beeld. Gezien de omstandigheden werd dit beschouwd als een vergaderingbrede positieve check.

    Over de speld nog:
    Naar aanleding van het leeg zijn van onze speldenvoorraad stelt lid JvD voor om ons logo voortaan te brandmerken. Er is dan nog maar één nieuwe speld nodig. Naar aanleiding van bovenstaande nog door ander lid: "geëxcommuniceerd ex-kandidaatslid Roosendaal heeft nog een speld!" Verder geen actiepunten geschikt bevonden voor notulering n.a.v. deze constatering.
  2. Rondvraag: hoe is iedereen qua gezondheid, viruscontent en bacteriële huishouding?
    Veel ziekte en erger.

 

  1. Verslag Financiën/op de kleintjes letten (Financiële Microob Bauke)
    Ex-interim penningmeester BO: "Er zijn geen financiën meer". Vergadering knikt instemmend.

 

  1. Notulen laatste meeting (Microob Willemsen)
    Dit betreft de notulen van de Gegiste Jaarvergadering van zondag 25 mei 2019. Zij werden met groot enthousiasme geakkoordeerd, met lof voor de tijdige beschikbaarheid.

 

  1. Verslag ballotage commissie (Microob Joen)
    De BC voorzag al vorig jaar na de toestroom van een aantal prominente nieuwe leden een nauwelijks meer te controleren wervende werking die deze leden met zoveel eminentie met zich mee zou brengen. Hun nimbus van voortreffelijkheid veroorzaakte inderdaad een onweerstaanbare PR-boost. BC-leden ondervonden hierdoor aanmerkelijke verzwaring van hun toch al bovenmenselijk taak. Nu kwam daar ook nog het verrassende element bij van het afpoeieren en ontmoedigen van opdringerige fortuin- en roemzoekers. Een bijzondere subgroep hiervan bestond uit jonge, veelal vrouwelijke, solicitanten die zich slechts met de grootst mogelijke inspanningen van de BC lieten afschepen. Wij vermoeden dat de nog zeer jeugdige novice Simons hier debet aan was.
    De BC heeft daarom besloten een tijdelijke ledenstop in te stelen. Een transitiefase, waarin we voorzichtig sonderen hoe stabiel de huidige status quo is en blijft. En dan heel voorzichtig via een stappenplan zullen wij uiterst prudent weer nieuwe leden aanmelden. We moeten vooral zorgen dat we niet doorschieten in overenthousiaste aanwerving, de weg terug is dan bijna niet meer op te brengen: wie gaat dan leden hun diepgekoesterde positie ontnemen? In een meritocratisch genootschap als de MC is een first-in last-out exit-ballotage in strijd met  visie en doelstelling. We moeten in dat geval dan hele harde gesprekken gaan voeren met sommige leden waarvan hun "waarde" gewogen moet worden tegen die van andere leden. Kortom een pijnlijk proces waar we onze handen niet vuil aan willen maken, al hebben we voor dit "worst case scenario" al wel vast een lijstje gemaakt. Vooralsnog houden wij dit onder de pet. Aanvullend kunnen wij nog wel melden dat deze ranking dynamisch is. Leden die nu nog onderaan bungelen kunnen nog aanzienlijk stijgen op deze lijst en zo hun positie veiliger stellen. Het hoeft geen betoog waartoe wij deze leden nu oproepen. En met deze positieve aansporing verblijven wij in deze moeilijke tijden,

hoogachtend,

Ballotage commissie.

 

  • Update website microbenclub:
    De site wordt up-ge-date.

 

 

  • Longlist ideeën-participanten gevraagd, en aanvulbaar:
  • Infoborden microbiologische gedenkpunten Nederland (Marien, Joop, Willem, Bauke)
  • Lezingen cyclus: per bijeenkomst een (1) lezing van een microbe dan wel een geballoteerde externe (allen)
  • Historisch onderzoek: (on-)bekende microbioloog zoals Joanna Westerdijk met als doel minimaal een lezing en maximaal een publicatie (allen)
  • Ontwerpen en uitgeven van een Microben scheurkalender (52 dan wel 365 pagina’s (allen)
  • Micro-bier brouwen (Joen, Peter, Joop,….)

 

  • Microbenlied (online gezongen) (allen)

 

  • Voorstel nieuwe aspirant jeugdleden (allen)

 

Agendapunten 7 t/m 10  komen ter tafel en met wrevel, instemming, sarcasme, genoegen, verbazing, verbijstering, en vaak tot hilariteit besproken, maar leiden in geen geval tot notuleerbare actiepunten. Waarvan acte.

 

  • Connectie met Microba’s: wie en hoe? (allen)

 

Lid WR stelt voor alle microba's persoonlijk te befietsen

 

  • Rondvraag (2) (allen)

 
MS Teams staat geen rondvraag toe en verbreekt de verbinding.

Sluiting (interim bestuur)