2011

Notulen Jaarvergadering Microbenclub 18 november 2011.

Afwezig met kennisgeving: JvO, HeS, VC, BB

1. Woord van Welkom.

Nieuwe voorzitter HS begint vergadering ijzersterk met novum dat gezien de enorme bijval der leden wellicht tot een usance zal worden bevorderd. Hij las n.l. een stuk voor uit “Brief 18” van AvL. Bij de beroemde passage: “Ze hadden een zeer sterke beweging…..” kon men diverse spelden horen vallen. Enkele leden lipte de tekst woordeloos mee. Na lezing een geestdriftig applaus, veel emoties en drankbestellingen. Speldcontrole (incl. het tientje van Schoenmaker) daarna zeer turbulent: Lid BO had hem bijna bij zich, lid JL kon even de politieaangifte alsmede proces-verbaal van diefstal niet overleggen vanwege het feit dat het onderzoek nog in volle gang is. Lid RB durfde er niet mee over straat: “ligt thuis in kluis”. Lid BO stort Schoenmakertientje in kas van MC>

2. Toast (voorstel lid JvD)

Door lid JvD uitgebracht op postuum lid HvH. Emoties waren daardoor al vroeg in vergadering op ongekende hoogte.

3. Presentielijst

check

4. Mededelingen

- Microba’s hebben hun grote waardering uitgesproken over film van evenement en het kwajongensgehalte daarvan is hun niet ontgaan.

- Vergaderlocatie Artis is door lid JL voorbewerkt, maar naar ampele overwegingen niet geschikt voor een jaarlijkse frequentie i.v.m. de prijzigheid.

- N.a.v. afscheidscollege van Wim Gaastra, een kandidaat-lid van de MC volgt enige kout over dit college en zijn betekenis binnen de microbiologie. Lid BO merkte op dat er lekkere hapjes waren en dat zijn vrouw hem ook meteen herkende, maar kwam daarna met een levendige biografische bespiegeling over Prof. Gaastra. Opmerkelijke krenten uit deze pap is het ondergewaardeerde schrijverschap. Zo bestaat er een weinig bekende feuilleton van zijn hand: Lyophilized Love, dat gaat over een bacterieel afkomstig afrodisiacum. Ook zijn bijna aanvaringen met justitie over DNA-recombinatie handelingen zijn extra bonuspunten die zijn MC-kandidaatslidmaatschaplijst positie aanmerkelijk naar boven brengen. Huidige positie: 6.

5. Notulen jaarvergadering 2011

- Weer tijdig voorhanden voor vergadering, waarvoor grote dank aan notulist.

- Agendapunt 14(discussie toetreding microba’s) komt op agenda van 2012

6. Actiepunten jaarvergadering

- Organisatie evenement in R’dam. Lid BO merkte op dat hij daar penningmeester niet bij aanwezig is geweest en “carte blanche” heeft gegeven aan vice-penningmeeste lid KK, waarop deze melde dat de kas behoorlijk leeg was. Lid GS van de kascommissie merkt fijntjes op dat dit thema van kascontrole niet op de agenda staat. Verder vooral veel hulde betuigingen over de evenement.

- Het geografische middelpunten der MC-leden is door lid KK bepaald. Met gelickte PowerPoint presentatie wordt deze berekeningen verhelderd en blijkt exclusief buitenlands lid BB op obscuur “Jacobse en van Es” terreintje te liggen niet al te ver van huidige vergaderlocatie n.l. bij Ponyclub Jolly Jumper nabij de Schellingwouderbrug. Inclusief lid BB (in USA) komt dit geografisch middelpunt heel verrassend op vergelijkbaar soort industrieterreintje maar nu ergens bij Grimsby. Deze gegeven worden meegenomen voor toekomstig vergaderlocatie. Deze zal worden bepaald dor leden: KK en WR

7. De Microcanon

- Media optredens: FB en WR: “Vooral is blijven hangen: bolletjes en staafjes”

- Uitreiking van Microcanon aan zijne Hoogheid W.A.: lid HS: “toffe peer!, maar had liever Maxima”

- Interviews PW, JL en WR: lid PW: “gruwelijke foto bij interview gebruikt”, lid JL: “was lekker op dreef bij Ad Valvas. Inhoud klopte daarna zelfs!, lid WR: “ik kon Captain Beefheart helaas niet pitchen”.

- Recensies (zie Website): Beste recensie uit Chemisch Weekblad: “Mooi koffietafelboek”.

- Studium Generale in Leiden: zijn nog steeds in Boerhaave Instituut gepland

- 2e druk/ NVvM bestelt 875 exemplaren: diverse plannen om tot een Engelse vertaling te komen worden besproken, maar geen conclusie getrokken.

8. De Website van de Microcanon

- er is sprake van een subsidie van de KNVvM

- het aantal hits is niet te tellen.

9. De Website van de Microbenclub

- Het bezoekersgedrag is uiterst stabiel. Wederom bezoekers uit Japan (2), Italië (2), Chili(1) (zeer stabiel!!), Nieuw Zeeland (1) en Polen (1). Kortom niets te klagen.

10. Diner

Wederom uitstekend gekookt.

11. Afdeling “Ouderen” naast afdeling “Jeugd”?

- Een stemming wordt gevraagd voor het instellen van ouderen-afdeling. Doelstelling van deze groep blijft onduidelijk. “Wanneer ben je dan oud genoeg?”. “Vaststelling door te palperen of te toucheren.”. “Moeten deze leden een codicil dragen?”, zijn zo de vragen die her en der te beluisteren zijn. Voorstel, ingebracht door lid WR, wordt weggestemd.

12. Nieuwe Leden (Ballotagecommissie).

- verslag BC: Rapportage Ballotagecommissie Microbenclub (november 2011). De ballotagecommissie heeft dit afgelopen jaar te kampen gehad met een periode van consolidatie en bezinning. De zaak lijkt na de eerste turbulente jaren aardig op de rails. Er bestaat nu een stabiel en goed op elkaar ingespeeld team van actieve microben waarvan de samenstelling, waarover deze commissie waakt, niet ernstig in gevaar is gekomen. Niet dat er af en toe geen hobbels op de weg lagen – we denken hierbij aan de niet aflatende lokroep van sirenen, suspecte speed-benoemingen en onverwachte gasten op evenementen -, toch waren dit geen echte bedreigingen waarbij de BC zich moest roeren. Natuurlijk zijn er op de achtergrond wel eens woorden gevallen, en is er wel eens druk uitgeoefend, maar nu, zo aan het eind van het jaar, moeten we constateren dat de rust is wedergekeerd. De neuzen staan weer in dezelfde richting en de statuten nog ongeschonden overeind. Met deze club kunnen we nog zeker 10 jaar vooruit! De bezinning waaraan de BC zich dit jaar vooral aan heeft kunnen weiden had te maken met de interne organisatie van de BC. Er bestond binnen deze organisatie toch enige kritiek over de meest optimale wijze van werken. Natuurlijk hebben de meeste leden daarnaast hele drukke banen, en is de vereiste frequentie van vergadering wel eens in het gedrang, maar toch weet men het-niet-altijd-even efficiënte werkproces aan een andere storing op de lijn. Alleen een goede diagnose was niet eenvoudig te maken. Hier was deskundig advies bij geboden. Een prestigieus consultantsbureau heeft toen de BC uitvoerig doorgelicht en na een aantal sessies op de heide, waarbij man en paard zijn genoemd en daarbij geen blad voor de mond werd genomen, een stevig advies uitgebracht om tot een reorganisatie over te gaan.”Wil de BC de komende jaren nog een rol, van betekenis spelen dan moet er hard worden ingegrepen.” Of de BC dit advies zal overnemen staat op de volgende BC vergadering gepland (mei 2012) maar er zullen harde noten moeten worden gekraakt. Het is, even entre nous, zelfs niet uitgesloten dat wordt overgegaan tot een ingrijpende bestuurswisseling naar het model van het algemeen bestuur van de microbenclub. Dat wil zeggen dat de voorzitter de functie van secretaris, tevens vicevoorzitter overneemt en vice versa. Vanwege de verregaande implicaties van een dergelijke politieke aardverschuiving en de voorbereidingen die hiermede gemoeid zijn, is het evenwel niet onwaarschijnlijk dat een stemming over dit punt zal worden doorgeschoven naar de bestuursvergadering van de BC in januari 2013. Zij zullen dan pas in volle omvang kunnen zien tot welke implicaties de daaraan voorafgegane BC ledenvergadering van november 2012, zoals u weet, heeft geressorteerd. Wij houden u op de hoogte.

13. Verkiezing van de Microob van het jaar.

De nominaties waren: FB (R’dam evenement), JL (Artis vergaderlocatie), JvD (Microcanon subsidie), GS (onthaastingsevenement). Na veel vijven en zessen (“eigenlijk zijn alle vier even goed”) wordt het besluit uiteindelijk dan toch met veel moeite genoemen en valt de eer dit jaar toe aan de grote onthaaster: lid GS. Na het uitspreken van deze keuze klapt commissie lid WR onmiddellijk uit de school dat hij de eer heeft lid GS het langste te kennen. Er wordt wederom gewag gemaakt van de Weerribbentocht en de film daarover die zoveel “hulde” heeft gekregen, waarna het cadeau wordt overhandigd dat voor deze gelegenheid een wel heel bijzonder karakter heeft. Lid WR bleek n.l. al reeds 35 jaar in het bezit te zijn van het waarnemingenboek van, toen nog , student GS. Grote ontroering bij deze hereniging.

14. Dankwoord van de Microob van het Jaar

Ontroerende woorden in de trend van saamhorigheidsgevoel, doorgaan, schouder eronder en veel dank. Applaus.

15. Evenementen

- Voorstel van Lid JvD om in Delft, eind augustus 2012 naar Bierbrouwer te gaan met instemming ontvangen door EC van MC.

- EC lid RK had verder geen mededelingen.

- Lid JL stelt dat Microba’s wellicht een evenement kunnen organiseren. Deze suggestie wordt spontaan een stemmingsstuk en met volledige instemming (groen) aangenomen.

16. Biografie Antoni van Leeuwenhoek

De redactie van de Microcanon aangevuld met lid KK neemt het schrijven van een biografie over Avl ter hand. Uitgeverij van Veen heeft hiertoe een opdracht uitgebracht. Vrijwilligers vanuit de MC zijn welkom.

17. Uit de oude doos (na de verhuizing van de secretaris komen prachtige dingen naar boven..)

– deze artefacten zijn: super8 filmpjes van microbiologie cabarets, het “balkje van F. Bogie” en de voetbal van F.C Zaanstad. De stemming wordt erg nostalgisch. Troostrijke drankjes worden besteld.

18. Het microbenlied, heeft het nog toekomst?

- wordt doorgeschoven naar volgende vergadering

- Youtube bevat al vele microbiologisch georiënteerde liedjes die als inspiratie kunnen dienen.

19. Feestelijke voortzetting.

- Wordt ruimschoots opgevolgd. Notulist van dienst lid PW (november 2012)