2019

Notulen Gegiste Jaarvergadering 2019

Datum Zondag 25 mei 2019

Aanvang 20:00 uur

Locatie Buiksloterweg 3-5, 1031 CC Amsterdam Café de Pont

Aanwezig: JvD, GS, JL, KK, BS, HS, PW en asp.leden: BS, JT

Voorgisting:

Premium-lid JvD had voor eerder op de dag een fietstocht georganiseerd die de MC langs verschillende zeer proevenswaardige bierbrouwerijen voerden. Zoals het goede microbiologen betaamd werden bij elke proefneming verschillende fermentaten onderzocht. Ieder bezocht gisthuis, met illustere namen als Walhalla, Oedipus en Bruut, werd uitvoerig geauditeerd. Dit bleek gaande de tocht met toenemende hartstocht, diepgang en dientengevolge met het langer in beslag nemen van het bierproeven. De vier uur die voor deze tocht was uitgetrokken en ons ook nog langs verrassende rafelrandjes van noord Amsterdam brachten bleek achteraf bij lange na niet voldoende om het gehele programma af te werken. Met verzuurde spieren en benevelde geesten zetten wij ons ter tafel in Cafe de Pont voor een culinair vervolg. Ook de aftrap voor de jaarvergadering.

Bovengisting:

1. Opening door de voorzitter en korte voorlezing uit Alle de Brieven door de secretaris

De voorzitter tapt ter gelegenheid van deze dag uit een bijzonder vaatje met een passage uit een AvL send-brief (No. 302 uit 1715) o.a. over bier.

"Ik ging wat ter sijden in mijn eenigheijt, en ik nam een houte lat, daar mede ik op de oppervlakte van het water quam te raken, en ik plaatste een kleijne droppel water op een groen wijn glas, en ik sag door een vergroot-glas, dat ik bij mij hadde, het water, en ik ontdekten in het selve, soo een onbedenkelijke menigte van kleijne diertjens, die bij na door het vergroot glas het gesigt, ontweken , dat het geen Mens en is te doen gelooven, dan die het gesigt daar van heeft, alsmede verscheijde soorten van grooter diertjens, vermengt met veeli lugt belletjens, van uijt nemende kleijnheijt; eenige dagen daar na versogt ik, dat men een weijnig water tot mij soude brengen, om het selve nader te beschouwen; dog ik konde niet anders ontdekken, als hier vooren is verhaalt, en ik vernam kort daar aan datter geen lugt bellen te bekennen waren. Als men nu bier en wijn glasen, in soo een vijver spoelt, wie weet hoe veel diertjens, aan soo danige glasen blijven, waar van eenige tot in onse mont konnen gebragt werden, en dit soo sijnde, soo en heeft men geen meer redenen, om mij af te vragen hoe de kleijne diertjens, die ik over veel jaren geleden hebbe geseijt, dat inde stoffe die tussen onse tanden, ende inde holle kiesen is konnen komen."

Er begon hierdoor gelijk iets goeds te gisten in de stemming.

2. Presentielijst/Speldcontrole

Er waren op een gegeven moment zeker leden present en daarbij horend ook incidentele spelden. Beiden agendapunten kregen echter niet de voltallige aandacht van de vergadering. In het licht van deze rijke dag waar lichaam en geest zo van waren overvuld was dit te klein bier om daar een punt van te maken.

3. Mededelingen

Secretaris deelt mede dat dit agendapunt vervalt omdat hem het mededelen dit keer wat moeilijk valt.

4. Notulen jaarvergadering 2017

Met grote waarschijnlijkheid aangenomen of doorgeschoven naar volgende vergadering

5. Ballotagecommissie

De commissie rapporteert:

Met het Roosendaal debacle nog vers in het geheugen heeft de voltallige ballotagecommissie zich ter voorbereiding van onze jaarlijkse verantwoording enkele malen teruggetrokken op de hei voor bezinning, introspectie en reality checks. Ik hoor u zeggen: was dat nodig? Wat heeft dat gekost? Er zijn toch in het verleden kopstukken binnen gehaald die zich moeiteloos hebben gevoegd in ons gezelschap, die ons hebben verrijkt met hun kennis, inventiviteit en levensbeschouwelijke visies. Zeker, zeker, maar de ballotagecommissie is het bestuur niet, zij leunt nooit achterover, wentelt zich niet in zelfgenoegzaamheid en steekt altijd de handen diep in eigen boezem. Al stekend en gravend kwam de ballotagecommissie tot existentiële vragen: wie zijn wij, waar zijn wij en waarom zijn wij? En bovenal: zijn wij wel zo leuk? Ik hoor u ongemakkelijk schuiven op uw stoel, medemicroben, maar we moeten de inconvenient truth onder ogen zien! Waar bevinden zich onze zwakheden? Evaluatiegesprekken met uitgeballoteerde kandidaten hebben ons geleerd dat zij terugdeinzen voor de lat die schrikbarend hoog ligt. Zij hebben moeite mee te gaan in onze ronkende rotary, onze holistische humor en mistige metaforen. De crises in het bestuur, de inconsistente speld-etiquette alsmede de morsige relatie met de microba’s hebben ook niet bijgedragen aan een uitgebalanceerd en aantrekkelijk profiel van ons gezelschap. Een ander obstakel dat aan het oppervlak kwam was het evenement, dat kandidaten dienen te organiseren als proeve van geschiktheid. Naar ons is gebleken heeft dit menigmaal geleid tot uitzonderlijke nervositeit van de kandidaat en blokkering van geestelijke en fysieke functies. Ons verweer dat de reguliere evenementencommissie ook maar een beetje aanrommelt kon de ongerustheid niet wegnemen. Wij stellen daarom voor te experimenteren met een innovatieve laagdrempelige ballotage waarbij kandidaten worden uitgenodigd deel te nemen aan een ongedwongen evenement. Deze snuffelstages dienen tot wederzijdse kennismaking en houden geen enkele verplichting in. De clubcultuur kan op deze wijze langzaam diffunderen in het genoom van de kandidaat. Eventuele incompatibiliteit kan in dit stadium worden bemerkt zonder dat dit blijvende schade toebrengt aan zowel de kandidaat als ons gezelschap. Een eervolle decharge is dan opportuun. Succesvolle integratie daarentegen kan uiteindelijk leiden tot antecedenten onderzoek, doorballotage en de terloopse suggestie dat de organisatie van een evenement wellicht de kroon op een definitief lidmaatschap zou kunnen betekenen. Deze extensieve wijze van balloteren heeft als bijkomend voordeel dat meerdere kandidaten tegelijk kunnen worden beoordeeld zodat de aanwas van nieuwe leden een impuls krijgt. Mede-microben: kijk om u heen, het is dringend noodzakelijk!

6. Stemming

Ter stemming het lidmaatschap van aspirant-leden cq. snuffel-stagiaires BS en JT, alsmede het voorstel om MdJ tot aspirant-lid benoemen. Na een moeilijk verstaanbare discussie over de hoogte van de lat werd uiteindelijk met alles ingestemd.

7. Bespelding

Door afwezigheid van voorzitter WR waren er ook geen spelden aanwezig waarmee de officiële ceremonie kon worden uitgevoerd. De bespelding werd daarom virtueel gedaan, hetgeen bij nader inzien ook maar het beste was, zodat er geen ongelukken zijn gebeurd.

8. Dankwoorden

Zowel lid BS als lid JT verwaardigde zich met een mooie toespraak. In het geheugen gegrift staat hierbij nog het nerveuze optreden van lid BS die zich realiseerde maar net "met de hakken over de sloot" dit hoogst haalbare voor een microob te hebben bereikt en de woorden van lid JT die zich dankbaar uitsprak over het aanzienlijk verlagen van "de lat" zodat ook hij zich eindelijk tot de MC mocht rekenen. Deze hartverwarmende deemoed deed de andere leden zichtbaar veel goed, hetgeen de eerder genoemde gistende stemming tot bruisen bracht.

Nagisting: 9.

Actiepunten Hoewel het animo tot actie beperkt was konden er twee punten gelijk worden doorgeschoven naar de volgende vergadering: 1- Volgende jaarvergadering in November 2019 vervalt. In plaats daarvan vind de derde lustrum bijeenkomst plaats. 2- De Website voor de Microbenclub zal in ere worden hersteld

10. Microob v/h jaar

WR werd bij verstek tot microob van het jaar veroordeeld. Bijbehorende emolumenten komen hem toe. We proosten op hem.